TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonu

2016-06-15

TBMM (AA) - Mülteci Hakları Alt Komisyonu, Suriyelilerin yaşadığı sorunlara ilişkin Suriye Dostluk Derneği temsilcilerini dinledi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Mülteci Hakları Alt Komisyonu, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu başkanlığında toplandı.

Uslu, dünyanın yeni bir mülteci sözleşmesi yapması gerektiğini belirtti.

Toplantıda sunum yapan Suriye Dostluk Derneği Başkanı Kadriye Esra Aygün, iki ülke arasındaki iş adamlarının yaşadığı sorunların çözümüne ilişkin kurulan derneğin Suriye'de yaşanan savaşın ardından farklı bir işleve dönüştüğünü söyledi.

Aygün, Türkiye'de 18 bin üyeye ulaşan derneğin, Türkiye ile Suriyeli vatandaşlar arasında köprü oluşturduğuna işaret etti. Aygün, çalışma izninin çıkarılmasının ardından Suriyelilerin kendi ayaklarının üzerinde durmaya başladığına dikkati çekerek, bunun çok büyük bir adım olduğunu vurguladı.

Pasaportu olmayan Suriyeli yatırımcıların, mallarını yurt dışında tanıtamadığını, yabancı iş adamlarıyla görüşemediklerini ifade eden Aygün, fuara katılacak olan veya tanıtım yapacak olan Suriyelilere özel bir müsamaha gösterilmesini istedi.

Derneğin İstanbul Şube Başkanı Dr. Muhammed Hallak ise Suriye'de yaşanan savaşın ardından araçları ile Türkiye'ye gelen Suriyelilerin araçlarının satımı veya plakalarına ilişkin sorunlar yaşadığını söyledi. Hallak, "Suriye'de ehliyet almış olanların süresinin çoğu bitmiştir. Trafik polisi durdurduğu her zaman ceza yazıyor." diye konuştu.

Politika » TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonu