"web" etiketli sayfalar

İLO TÜRKİYE OFİSİ VE SURİYE DOSTLUK DERNEĞİ İŞBİRLİĞİ SURİYELERİN SORUNLARIN ÇÖZÜM KOMİSYONU

2014-07-13

web

TÜRKİYE İŞGÜCÜ PİYASASINDAKİ SURİYELİLER  1.6 milyondan fazla Suriyelinin bulunduğuna işaret etmektedir. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Hacettepe Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, Türkiye’de 300 bin Suriyelinin çalıştığı tahmin edilmektedir. Suriyeliler çoğunlukla mevsimlik tarım, inşaat, imalat ve tekstil sektörlerinde istihdam edilmektedir. Şanlıurfa’da Harran Üniversitesi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı işbirliğinde gerçekleştirilen ILO araştırması kapsamında görüşülen işyerlerinin %27’si Suriyeli çalıştırmaktadır. Suriyeliler Türkiye’de aynı zamanda kendi işlerini de kurmaktadırlar. T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın açıkladığı “Türkiye’de Faaliyette Bulunan Yabancı Sermayeli Firmalar Listesi”ne göre, Haziran 2015 itibariyle Türkiye’deki Suriyeli firma sayısı 2.827’dir1 . Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) güncel verilerine göre, Suriyeli ortaklı kurulan şirket sayısı 2010’da 30 iken, 2015’te 1599’a yükselmiş ve 2016 yılının ilk çeyreğinde ise 589 firmanın kurulduğu tespit edilmiştir. Suriyelilerin her geçen yıl Türkiye’de bulundukları yatırımlarda ve girişimlerde önemli artışlar olmuştur; ancak Suriyelilerin kendi işlerini kurmaları ve kayıtlı bir şekilde istihdam edilerek insan onuruna yakışır işlerde çalışabilmeleri konusunda sorunlar mevcuttur ve bu sorunlara bir an önce çözüm geliştirilmesi ihtiyacı söz konusudur.

Suriyeli İşçi,İşveren ve Girişimcilerin İşgücü piyasasında karşılaştığı sorunlar çalıştayı

2014-07-13

web

“Suriyeli İşçi, İşveren ve Girişimcilerin İşgücü Piyasasında Karşılaştıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” ILO Türkiye Ofisi ve Suriye Dostluk Derneği işbirliğinde 13 Haziran’da Holiday Inn Çukurambar Hotel’de gerçekleştirilmiştir. Çalıştay ile Suriyeli işçi, işveren ve girişimcilerin işgücü piyasasında yaşadıkları sorunları tartışmaları için bir platform yaratılması ve ilgili kurumların, işveren örgütlerinin ve sendikaların katılımıyla çözüm önerilerinin üretilmesi amaçlanmıştır.