"Suriyeli göçmenlere vatandaşlık verilsin"

2016-12-27

Diyarbakır Sosyal Yardımlaşma ve Geliştirme Derneği, Suriye Dostluk Derneği ve Dicle üniversitesi işbirliğiyle ‘Diyarbakır ve Şanlıurfa’da Suriyeli göçmenlerin İşgücü Piyasası Analizi’ adlı projenin kapanış programı gerçekleştirildi.

Programa Diyarbakır Vali Yardımcısı Mehmet Çağrı Özpolat, Dicle Üniversitesi Rektörü Talip Gül, Proje Yürütücüsü Doçent Dr. Bahar Burtan Doğan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Projenin kapanış programında konuşma yapan Diyarbakır Sosyal Yardımlaşma ve Geliştirme Derneği Başkanı Kadriye Esra Aygün, Türkiye’de bulunan Suriyeli göçmenlere vatandaşlık verilmesi gerektiğini söyledi.

Şanlıurfa ve Diyarbakır bölgesinde yaptıkları araştırmalar sonrasında yüzde 73’lük bir oranla Suriyelilerin Türkiye vatandaşı olmak istediklerini belirten Aygün, şunları söyledi:

“Şanlıurfa ve Diyarbakır bölgesinde yapılmış olan araştırmalar doğrultusunda 40 soru sorduk. Bu soruların yüzde 73’ü vatandaşlık istiyor ve Suriye’ye gitmek istemiyorlar. Bizler Türkiye Cumhuriyeti olarak onları doğru yönetmek zorundayız. Suriyelilere vatandaşlık vermek zorundayız. Yoksa 4 milyon Suriyeli nereye bırakacağız. Bunlara vatandaşlık verdiğimiz zaman bunların içinde doktor, avukat, mühendisi, astronotu ve ticaret erbabı olan kişiler var. Ülkemizin ekonomisi için bu insanlara vatandaşlık vermek zorundayız.”

Aygün, “Eğitimsiz bir şekilde Türkiye gelmiş olan Suriyeli çocuklar, maddi imkânsızlıktan dolayı eğitim göremiyorlar. Bu çocukların biran evvel okullaştırılması lazım, eğer bizler bu çocukları eğitmezsek iş o zaman güç hale dönüşür. İş konusunda maalesef asgari ücretin çok altında bir maaşla ve sigortasız bir şekilde çalışıyorlar.” dedi.

Kaynak: "Suriyeli göçmenlere vatandaşlık verilsin"

Suriyeli   göçmenlere  vatandaşlık  verilsinKaynak: "Suriyeli göçmenlere vatandaşlık verilsin"