Çalıştay ve Paneller

Ankara Kalkınma Ajansı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ile Suriye Dostluk Derneği işbirliğiyle “Kalkınmada Girişimci Kadınlar ve Sosyal Etkileşim Konferansı”nda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Sema Ramazanoğlu, misafir olarak ağırlanan Suriyeli mültecilerin sayısının 2,5 milyonu aştığını, Suriye’deki savaşın devam etmesinden dolayı,mültecilerin yakın zamanda ülkelerine dönme ihtimallerinin bulunmadığını. politikaların bu gerçek üzerine kurulması gerektiğini anlattı..

SURİYELİ İŞ İNSANLARININ YATIRIM SÜRECİNDE KARŞILAŞTIĞI SORUNLAR VE ŞANLIURFA'NIN SURİYELİ YATIRIMCI

2021-09-05

Şanlıurfa Belediyesi, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası, ILO Türkiye Temsilciliği, Suriye Dostluk Derneği, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği(ASKON) Şanlıurfa Şube Başkanlığı ve Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliği tarafından düzenlenen Suriyeli İş İnsanlarının Yatırım Sürecinde Karşılaştığı Sorunlar ve Şanlıurfa'nın Suriyeli Yatırımcılara Sunduğu Fırsatlar konulu toplantısı 25 Şubat 2017 tarihinde Şanlıurfa'da gerçekleştirildi.

DEİK'i temsilen Bölge Koordinatörü Suzan Cailliau katıldığı Toplantıda, ASKON Urfa Başkanı Orhan Şahin, Suriye Dostluk Derneği Başkanı Kadriye Esra Aygün, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Reşat Karadeniz, Şanlıurfa Belediye Başkan Vekili Sait Kaya, Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.

Konuşmalarda, Şanlıurfa şehrinde 600 bin Suriyeli yaşadığı, Türkiye'de yaşayan 4 milyon Suriyeli'nin iç tüketime katkısı olduğu, Suriyelilerin Türkiye'de 50 bin işletme kurdukları ve istihdama katkı sağladıkları dile getirildi. Suriyeli vatandaşların Türkiye'de 5 yıl ikamet etmeleri halinde vatandaşlık hakkı almalarının ise, doğal bir süreç olduğu bunda yadırganacak bir husus olmadığı belirtildi. Şanlıurfa'nın cazibe merkezleri programına dahil edildiği, yatırımcılara önemli avantajlar sağladığı ve Suriyeli yatırımcıların Şanlıurfa'ya yatırım yapmalarının beklendiği ifade edildi. Geçtiğimiz ay, Suriyeli bir yatırımcının 100 milyon dolarlık gübre üretimi yatırımı için işlemleri tamamladığı belirtildi.